Jump to content
Please ensure regular participation (posting/engagement) to maintain your account. ×
The Bangladesh Defence Analyst Forum

Bangladesh agriculture & food industries


Recommended Posts

  • Elite Members

https://samakal.com/whole-country/article/2205114153/থাই-আমে-বদলে-গেছে-জীবন

থাই আমে বদলে গেছে জীবন

কাজী সামসুর রহমান, জীবননগর (চুয়াডাঙ্গা)

 প্রকাশ: ৩১ মে ২২ । ০০:০০ | আপডেট: ৩১ মে ২২ । ১৫:২৩ । প্রিন্ট সংস্করণ

Untitled-16-samakal-6294f7010e78e.jpg

নিজের আম বাগানে আবুল কাশেম- সমকাল

জীবননগর পৌরসভার তেঁতুলিয়া গ্রামে নার্সারি ব্যবসা আবুল কাশেমের। সেই সুবাদে ব্যবসায়ী নূর ইসলামের সঙ্গে তাঁর পরিচয়। নূর ইসলাম ২০০৮ সালে থাইল্যান্ড থেকে আমগাছের দুটি ডগা এনে দেন। সেই ডগা থেকে কলম তৈরি করে ভাগ্য বদলেছে আবুল কাশেমের, এখন তিনি কোটিপতি।
আবুল কাশেম বলছিলেন, জমি লিজ নিয়ে নার্সারি করায় প্রথমদিকে দিনমজুরদের টাকা পরিশোধ করতে হিমশিম খেতে হতো। তখন এনজিও থেকে ঋণ নিয়ে ব্যবসা টিকিয়ে রাখেন।

সফল এই নার্সারি ব্যবসায়ী জানান, ২০১০ সালে ছয় বিঘা জমি লিজ নিয়ে রোপণ করেন চারা। তাঁর লাগানো গাছে সাত মাসের মাথায় মুকুল আসে। দেখতে বেশ ছোট গাছে থোকায় থোকায় ধরে আম। একই সময়ে দেখা মেলে মুকুল ও গুটির। এখন ১২ বিঘা জমিতে প্রায় ১ হাজার ২০০ আমগাছ রয়েছে। প্রতিটিতে ২০ থেকে ২৫ কেজি আম ধরে। সঠিক মাত্রায় সার দিতে পারলে বছরে তিনবার ফলন পাওয়া যায়। মাঝেমধ্যে দু'বার আম আসে।
চলতি মৌসুমে প্রথম গতকাল সোমবার এই জাতের ৪০ মণ আম বিক্রি করেছেন আবুল কাশেম। কেজিপ্রতি ৬০ টাকা হিসেবে প্রতি মণের দাম ২ হাজার ৪০০ টাকা। তবে অসময়ে এই আমের দাম হয় ২৫০ থেকে ৩০০ টাকা কেজি। মৌসুম শুরুর তিন মাস আগেও প্রায় ৮ লাখ টাকার আম বিক্রি করেছেন তিনি। নার্সারির প্রতিটি চারা বিক্রি করেন ১০০ টাকায়।

১৫ বিঘা জমিতে প্রায় তিন লাখ চারা অন্তত দুই কোটি টাকায় বিক্রি হবে বলে জানান এই ব্যবসায়ী।

আমটি খেতে বেশ সুস্বাদু। পাকলে কিছুটা হলুদাভ হয়। দেশে জনপ্রিয় অন্য জাতের চেয়ে এর স্বাদে তেমন পার্থক্য নেই। আরেক আমচাষি আবুল কালাম বলেন, তিনি আমটি চাষ না করলেও খেয়ে দেখেছেন। মৌসুমে এটি তিন-চারটিতে কেজি হলেও অসময়ে বেশি লাগে। সঠিক নিয়মে চাষ করলে মুনাফা করা সম্ভব।
বাগানে আম কিনতে আসা তেঁতুলিয়া গ্রামের আমির হোসেন বলেন, আম্রপালি ও ল্যাংড়ার চেয়ে এই আম খেতে বেশ মিষ্টি ও সুস্বাদু। তবে দাম একটু বেশি। আঁশ কম হওয়ায় তিনি এই আম কিনছেন।

হাসাদহ গ্রামের সার ও কীটনাশক ব্যবসায়ী নূর ইসলাম বলেন, ভালো স্বাদ হওয়ায় তিনি থাইল্যান্ড থেকে ডগা এনে আবুল কাশেমকে দেন।
উপজেলা কৃষি কর্মকর্তা শারমিন আক্তার বলেন, বাংলাদেশে প্রথম বারোমাসি আমের চাষ করেছেন আবুল কাশেম। এই আমের চারা বিক্রিও লাভজনক। অসময়ে আমের দামও বেশি পাওয়া যায়।

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.thedailystar.net/business/news/tea-export-cant-keep-pace-production-munshi-3037916

Tea export can’t keep pace with production: Munshi

Star Business Report

Thu Jun 2, 2022 08:43 PM Last update on: Thu Jun 2, 2022 08:46 PM

 

tea.jpg?itok=r0z1dTOj&timestamp=16529870

Tea production in the northern region started from March with a target of producing 18 million kilogrammes of processed tea this year. Last year, a record 14.5 million kgs of tea were produced in the northern plain lands, making it the second largest tea-producing region in the country after Sylhet. Photo: collected

Tea export from Bangladesh has not increased keeping pace with the use and production of tea in the country, Commerce Minister Tipu Munshi said today.

The economic condition of Bangladeshi people has improved, which has fuelled tea consumption here, the minister said.

The government has taken special initiatives to increase tea production and researches are being done to innovate new and improved varieties of tea leaves, he said.

The minister spoke at a press briefing in the conference room of the commerce ministry in Dhaka on the eve of the National Tea Day, which will be observed countrywide on June 4.

There are now 167 large tea gardens in the country and more than 8,000 small tea gardens.

Bangladesh has beat its record in tea production as a total of 96.50 million kilogrammes (kgs) of the plant were produced by 167 farms across the country in 2021.

This is the highest annual yield on record, eclipsing 2020's harvest by a good 10.111 million kgs, according to officials of the Bangladesh Tea Board.

The previous highest annual production came in 2019, when a record 96.069 million kgs of tea was produced.

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.thedailystar.net/health/food/price-essentials/news/now-potato-prices-jump-3038061

Now potato prices jump

Sajjad Hossain

Fri Jun 3, 2022 08:30 AM Last update on: Fri Jun 3, 2022 09:24 AM

The price of potatoes is now on the rise in different markets in Munshiganj in line with the spiralling cost of other essentials.

A kilogram of potato is now selling for Tk 20-22, up from Tk 12-13 two weeks ago.

The price hike has been blamed on a section of traders, who have hoarded potatoes in cold storage.

There is a shortage of potatoes in wholesale markets as potatoes are not coming out of the cold storage, according to Swapon Miah, a vegetable seller in a kitchen market in Munshiganj town.

At present, retailers are getting by with the potatoes that farmers are harvesting and selling straight to the wholesalers.

Between January and April, potatoes were cultivated in about 35,796 hectares of land in Munshiganj and 11 lakh tonnes of potatoes were produced, according to the district agriculture office.

Farmers will run out of potatoes to supply to wholesalers in two weeks or so, said Alauddin Hossain, a vegetable seller in Munshiganj's Sreepalli area.

"Then there will be a crisis," he added.

Rashraj Madbar, who has been hoarding the tuber, says he is waiting for the price to go up further to release his stock from the cold storage. "If I sell them now, I will have to incur losses," he added.

And yet, the farmers, who are growing the vegetable, say they will be racking up losses as their cultivation cost was high this year due to rain.

Kamrul Hasan Russel, a farmer of Hamidpur village in Munshiganj Sadar Upazila, said his production cost was Tk 18-19 a kg but he is selling his harvest at Tk 16-17 to wholesalers.

Contacted, Asif Al Azad, assistant director of the Directorate of National Consumers Right Protection in Munshiganj, said: "We have not received any complaint from any consumers regarding the crisis of potatoes and its price hike. Potato supplies are sufficient -- we have kept watch on the market."

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.tbsnews.net/markets/lentil-now-joins-blistering-rally-432558

Joynal Abedin Shishir

03 June, 2022, 10:20 pm

Last modified: 03 June, 2022, 10:21 pm

Lentil now joins the blistering rally 

lentil.jpg?itok=CYbGNOtW&timestamp=16020

 

According to a report, Bangladesh consumes five lakh tonnes of lentils per year. Photo: Collected

  • Anchor boot dal sold for Tk75 per kg from Tk65 three or four days ago
  • Masoor dal saw its price go up to Tk110 per kg from Tk100
  • Onion, rice, flour, atta and sugar have become even more costly this week with a 5-10% rise

After wheat, edible oil and rice, lentils from coarse to fine varieties now have joined the rally in commodity prices, leaving limited-income consumers to bear the brunt of the more squeeze on their cost of living. 

On Friday, prices of all kinds of lentils shot up by Tk10 or more. Anchor boot dal, a coarse variety mainly consumed by the poor, was sold at Tk75 per kg from Tk65 three or four days ago, while the fine quality masoor dal saw its price go up to Tk110 per kg from Tk100.

Other commodities, such as onion, rice, flour, atta and sugar have become even more costly this week with a 5-10% rise. 

The Indian variety of onion was sold at Tk60 per kg with a Tk5 hike over a week yesterday in the capital's Karwan Bazar. 

Prices of broiler chicken and Sonali variety went up to Tk150 and Tk290 per kg respectively from Tk145 and Tk260 per kg a week ago. 

Mohammad Mamun, a chicken trader in Karwan Bazar, told The Business Standard that his daily chicken sales have dropped as customers are buying less because of high prices.

Meanwhile, traders said prices of all types of rice have also gone up by Tk50 per sack weighing 50 kgs over a week.

Mahfuzur Rahman, a rice wholesaler in Kawran Bazar, said prices of rice have shot up by Tk50 per 50-kg sack although the government has repeatedly been asking millers to reduce the prices. 

Miniket rice saw a Tk300-Tk400 hike per sack since Eid-ul-Fitr.  The 50 kg sack of miniket rice that used to be available at Tk3,100 is now being sold at Tk3,300-3,400, mainly owing to the syndicate of big traders.

Besides, over the last week, a two-kg packet of atta increased to Tk110 from Tk90 and red atta to Tk135 from Tk85-95.  A two-kg packet of flour has gone up from Tk120 to Tk142 and a kg of sugar from Tk85 to Tk90. In addition, the price of unroasted almonds increased by Tk20-30 per kg over the last seven days.

Prices of vegetables have remained almost unchanged except for tomatoes, which have not risen much in the last one week. Tomato prices have gone up from Tk40 per kg to Tk60 per kg.

Ali Hossain, a grocer in Karwan Bazar, told TBS, "With the increase in the prices of daily necessities, our sales are now lower than before. The demand is going down owing to rising prices, causing us to suffer."

The point-to-point inflation rate jumped by 0.07 percentage point in April to 6.29%, the highest in 18 months, mainly because of soaring commodity prices in the international market, appreciation of dollars globally and a rise in domestic household demand. 

The inflation rate for nonfood items stood at 6.39%, while food inflation was 6.24%.

The overall inflation was 6.22% in March.

Saima Haque Bidisha, research director at the South Asian Network on Economic Modelling, said the government needs to take an extensive programme for proper market management. It also must intensify its monitoring for keeping the commodity market stable. 

Strict punishment should be provided against illegal hoarders of goods, she also said, adding that imports, supplies, etc. should also be brought under regular monitoring.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.tbsnews.net/bangla/ফিচার/news-details-96086

আশরাফুল হক

04 June, 2022, 07:35 pm

Last modified: 04 June, 2022, 07:35 pm

সমুদ্র-শৈবাল থেকে তৈরি প্রসাধনী ও খাবারের কথা শুনেছেন? এখন দেশেই উৎপাদন করছে জাহানারা গ্রিন এগ্রো

সমুদ্র-শৈবাল বা সিউইডের বিশ্ব বাজার ক্রমেই বড় হচ্ছে। আর বাংলাদেশে সিউইড থেকে তৈরি পণ্য উৎপাদন ও বাজারজাতকরণে পথ দেখাচ্ছে কক্সবাজারের একটি প্রতিষ্ঠান।

1online_1649311472378.jpg?itok=qr7ADZJW&

জাহানারা গ্রিন এগ্রো সমুদ্র-শৈবাল থেকে ২২টি প্রসাধনী ও ১৩৮টি ফুড আইটেম তৈরি করেছে। ছবি: সংগৃহীত

বেশ কিছুদিন ধরে সিউইড, অর্থাৎ সমুদ্র-শৈবাল সম্পর্কে বিস্ময়কর সব তথ্য জানছি, পড়ছি। পুষ্টি ও ট্রেস মিনারেলসমৃদ্ধ এই 'সুপারফুড' একসময় কেবল উপকূলীয় এলাকার লোকজনই খেত।

সমুদ্রের ধারে বেড়ে ওঠা এই লাল, সবুজ ও বাদামি সমুদ্র-শৈবালের স্বাস্থ্যগত উপকারিতা সম্পর্কে যত জানা যাচ্ছে, মানুষও তত বেশি এই খাবারটি খাচ্ছে।

প্রসাধনী, ফার্মাসিউটিক্যালস, সার ইত্যাদি ক্ষেত্রেও ব্যবহার হয় সমুদ্র-শৈবাল। অনেক দেশে এই উদ্ভিদ বাণিজ্যিকভাবে চাষ করা হয়। ক্রমবর্ধমান জনপ্রিয়তার কারণে বৈশ্বিক সিউইডের বাজারও উল্লেখজনক হারে বড় হচ্ছে।

এসব তথ্য জানা থাকলেও এতদিন বাংলাদেশে সমুদ্র-শৈবালের প্রসারের ব্যাপারে তেমন কিছুই জানতাম না। সম্প্রতি আমার এক মেরিন কনজারভেশনিস্ট বন্ধু একটি বাংলাদেশি ব্র্যান্ডের সিউইড স্যুপ নিয়ে রিভিউ করার পরই কেবল জানতে পারি যে এই ক্ষেত্রে দেশে সত্যিকারের অগ্রগতি হয়েছে।

বছর কয়েক ধরেই দেশে সীমিত পরিসরে সমুদ্র-শৈবালের চাষ হচ্ছে। স্থানীয় উদ্যোক্তারাই এখন বাংলাদেশে সিউইড-পণ্য উৎপাদন ও বাজারজাত করছেন।

এই সামুদ্রিক উদ্ভিদ থেকে অনেক ধরনের পণ্য তৈরি করছে কক্সবাজারভিত্তিক প্রতিষ্ঠান জাহানারা গ্রিন এগ্রো অ্যান্ড ফুড প্রোডাক্টস।

img-20220525-wa0020.jpg?itok=SnJ6dyNQ&ti

 

জাহানারা ইসলাম। ছবি: সংগৃহীত

জাহানারা গ্রিন এগ্রো অ্যান্ড ফুডের প্রতিষ্ঠাতা ও চেয়ারম্যান জাহানারা ইসলাম দ্য বিজনেস স্ট্যান্ডার্ডকে জানান, তারা সমুদ্র-শৈবাল দিয়ে ১৩৮ ধরনের খাবার তৈরি করেছেন। 'আমাদের লক্ষ্য সিউইড দিয়ে প্রথাগত খাবার তৈরি করে সিউইডকে জনপ্রিয় করে তোলা। সিউইড পণ্যের ক্ষেত্রে বাংলাদেশে আমরা পথিকৃৎ,' বলেন তিনি।

প্রতিষ্ঠানটির উৎপাদিত খাবারের সংখ্যা যেমন বিস্ময়কর, তেমনি বৈচিত্র্যেও ভরপুর। জাহানারা গ্রিন এগ্রোর উৎপাদিত খাবারের মধ্যে আছে শিশুদের জন্য হরলিক্স-স্টাইলের ড্রিঙ্ক পাওয়ার, সবার জন্য কম চিনি দিয়ে বানানো মিষ্টান্ন এবং তেলবিহীন চিপস।

যেসব আইটেম জনপ্রিয় হবে, সেগুলো তৈরির ওপরই জোর দিচ্ছে জাহানারা এগ্রো। প্রতিষ্ঠানটির উদ্যোক্তা জাহানারা ইসলাম বলছেন, এই লক্ষ্যে তারা সফল।

জাহানারা বলেন, 'মানুষ একবার আমাদের সিউইডের স্বাদ চাখলে আল্লাহর রহমতে অপছন্দ করে না। খাবারগুলো খুব সুস্বাদু।'

বাংলাদেশে অসাধারণ স্বাদের কয়েক প্রজাতির সমুদ্র-শৈবাল আছে বলে জানালেন জাহানারা। এটি এই শিল্পের জন্য বাড়তি সুবিধা।

বরেন্দ্র অঞ্চলে অবস্থিত অন্যান্য দুধভিত্তিক খাদ্য শিল্পের সঙ্গে কাজ করতে যাচ্ছে জাহানারা গ্রিন এগ্রো। ১ লাখ বোতল সমুদ্র-শৈবালের নির্যাস সরবরাহ করবে তারা। সমুদ্র-শৈবালের জ্যাম, জেলি ইত্যাদি তৈরিতে ব্যবহার করা হবে সেগুলো।

সমুদ্র-শৈবালের নির্যাস সরাসরি খাওয়া যায়। আবার চাইলে অন্যান্য খাবার তৈরিতেও ব্যবহার করা যায়। উদ্ভিদ বাছাই ও প্রক্রিয়াজাতকরণের ঝামেলা থেকে বাঁচিয়ে দিয়ে সিউইডের খাবার তৈরি সহজ করে দেয় এই নির্যাস। সমুদ্র-শৈবালের সঙ্গে যাদের নতুন পরিচয় হয়, তাদের জন্য এই উদ্ভিদ বাছাই ও প্রক্রিয়াকরণ বাড়তি ঝামেলার কাজ।

কেবল খাবারের মধ্যেই সীমাবদ্ধ নয় জাহানারার তৈরি সিউইড পণ্যের বৈচিত্র্য।

'আমরা সিউইড থেকে ২২টি প্রসাধনী পণ্যও তৈরি করেছি। এর মধ্যে ১৮টি পণ্য ফেসিয়াল প্যাকেজ, চুলের প্যাকেজ, পেডিকিউর-ম্যানিকিউর প্যাকেজ ইত্যাদির প্যাকেজে প্যাকেজে ব্যবহৃত এবং বিক্রি করা হয়,' জাহানারা জানালেন।

এছাড়া হাইড্রোপনিকসের জন্য প্রয়োজনীয় পুষ্টিও উৎপাদন করে তার প্রতিষ্ঠান। ফসলের জন্য প্রয়োজনীয় খাদ্য উপাদান পানিতে যোগ করে সেই পানিতে ফসল উৎপাদন করার প্রক্রিয়াকে বলা হয় হাইড্রোপনিক চাষাবাদ। সমুদ্র-শৈবাল ছাড়া হাইড্রোনিকস খাতটি পুরোপুরি রাসায়নিক ওপর নির্ভরশীল।

জাহানারা এগ্রোর কোনো আউটলেট নেই। তারা সারা দেশে অর্ডারের ডেলিভারি দেয়।

প্রতিষ্ঠানটির পত্তন ২০১০ সালে। তবে কৃষিতে জাহানারা ইসলামের যাত্রার শুরু ১৯৮০-র দশকের শুরুতে। ব্যবসায় স্নাতক ও গৃহিনী জাহানারা শুধু পরিবারের জন্য সবজি বাগান ও ছোট একটা পোল্ট্রি খামার শুরু করেন। পরে তার বাগান ও খামারের আকার বড় হয়। প্রথমে বন্ধুবান্ধব ও প্রতিবেশীদের নানা ধরনের খাদ্যপণ্য উপহার দিতেন তিনি। পরে সেগুলো বিক্রি শুরু করেন।

১৯৮৩ সালে সিউইড ফুড আইটেম নিয়ে গবেষণা শুরু করেন জাহানারা। বর্তমানে তার ফার্মে ৫০-৬০ জন কর্মী আছে। এছাড়া প্রায় দুই লাখ ক্ষুদ্র কৃষক চুক্তিভিত্তিক চাষের মাধ্যমে তার প্রতিষ্ঠানের সঙ্গে জড়িত।

জাহানারা গ্রিন এগ্রো সিউইড পণ্য ছাড়াও মাশরুম থেকে শুরু করে নারকেল ও কফি বিন থেকে চকলেট বিন পর্যন্ত অন্যান্য অনেক ফুড আইটেম উৎপাদন ও বাজারজাত করে।

এই অসাধারণ অর্জন এসেছে কেবল অভিজ্ঞতা ও কৃষির প্রতি নিখাদ ভালোবাসা থেকে।

1online_img_20220210_165905.jpg?itok=kGg

 

ছবি: সংগৃহীত

জাহানারা ইসলাম বলেন, 'কৃষিতে আমার কোনো একাডেমিক ব্যাকগ্রাউন্ড নেই। আমার আবেগই আমাকে এতদূর নিয়ে এসেছে।'

এই উদ্যোক্তা জানালেন, তার কাজ এগিয়ে নিয়ে যাওয়ার জন্য তিনি তার পরবর্তী প্রজন্মকে প্রস্তুত করেছেন।

তার তিন সন্তানই প্রকৌশলী। তবে তারা তাদের একাডেমিক এবং প্রযুক্তিজ্ঞান কাজে লাগিয়ে তাদের মায়ের কাজকে আরও উন্নত করতে ভূমিকা রাখছে।

জাহানারা বলেন, 'আমরা দেশে উৎপাদিত কাঁচামাল দিয়ে আমাদের কৃষি-শিল্পের বিকাশ ঘটাতে চাই।'

স্বশিক্ষিত এই কৃষি-উদ্যোক্তা বলেন, ভবিষ্যতে তিনি সমুদ্র-শৈবালভিত্তিক সার, গবাদিপশুর খাদ্য ইত্যাদি উৎপাদনে যাবেন। এছাড়া শিল্প স্কেলে উন্নীত হওয়ার পরিকল্পনাও আছে তার।

জাহানারা গ্রিন এগ্রো অ্যান্ড ফুড প্রোডাক্টসের চেয়ারম্যান বলেন, 'শিল্প স্কেলে উৎপাদনের জন্য প্রতিদিন কয়েক টন সিউইডের প্রয়োজন হবে। এর ফলে উপকূলীয় এলাকার মানুষ বিস্তীর্ণ উপকূলরেখা ব্যবহার করে প্রায় কোনো বিনিয়োগে না করেই উপার্জন করতে পারবে।'

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://thefinancialexpress.com.bd/economy/bangladesh/minister-for-gradual-cut-in-agri-subsidy-1654396247

Minister for gradual cut in agri subsidy

 FE REPORT | Published:  June 05, 2022 08:30:47 | Updated:  June 05, 2022 12:30:02

1654396247.jpg

Planning Minister MA Mannan on Saturday suggested slashing gradually the subsidies on agriculture despite massive price hike of the inputs in the international markets.

"In recent years, the economic condition of many farmers has been transformed into a better state. So, it is time to review the agriculture subsidies," he said at a discussion on macro-economy at the CA Bhaban in Dhaka.

"We have to think now whether we'll provide the financial support with a blank eye or will slash it gradually."

The minister was speaking as chief guest at the discussion on "Current state of macro-economy: Bangladesh perspective", jointly organised by the Economic Reporters Forum (ERF) and The Institute of Chartered Accountants of Bangladesh (ICAB).

Taking part in the discussion, the economists, however, expressed different views about the continuation of the subsidies.

Policy Research Institute (PRI) Executive Director Dr Ahsan H Mansur also favoured cutting the agriculture subsidies as the prices of the main inputs like fertiliser and oil were increasing across the globe.

"How long the country will bear the burden. If you do not cut the subsidies, your agriculture sector capacity will not increase and it will also lose its competitiveness," he added.

Economist and Director General of the Bangladesh Institute of Development Studies (BIDS) Dr Binayak Sen said the agriculture subsidies must continue as food supply is the first priority in the economy.

Centre for Policy Dialogue (CPD) distinguished fellow Professor Mustafizur Rahman said the capacity of the agriculture sector will have to be increased.

"Some 40 per cent labour forces of the country are engaged with the sector. But their production share is only 13 per cent of GDP, showing a gap. So, we have to think about the capacity building of this sector. Its transformation into the manufacturing sector is required," he added.

Policymakers, businessmen and economists were also divided over the issue of providing incentives on the inflow of wage earners' remittance.

Metropolitan Chamber of Commerce and Industry (MCCI) President Md Saiful Islam said the incentives on remittance should be continued for increasing the country's foreign exchange reserves.

Economics Professor of Dhaka University Dr Abu Yusuf suggested increasing the incentives.

However, Planning Minister MA Mannan said he suggested the government earlier not to offer the incentives for all remittance senders in a blank eye rather than on the status and their volume of foreign exchange by the Non-Resident Bangladeshis (NRBs).

Professor Mustafizur Rahman of CPD also differed with the continuation of the incentives for this moment, saying: "The USD rate has been increased to Tk 97 from Tk 81. Now, you have to think whether you need to offer more incentives to the remitters."

On the macro-economic front, the economists, analysts and businessmen suggested taking some prudent decisions on foreign exchange reserves, its rate and inflation management.

Prof Mustafizur Rahman of CPD said that although Bangladesh's macro-economic scenario was better for its higher GDP growth and lower inflationary trend, in recent days, those comfortable zones have been affected with the emergence of many local and external factors.

"Although Bangladesh's economy is not comparable with Sri Lanka, we should learn from our neighbouring nation," the economist said.

He said: "The institutional weakness is the big problem at this moment in Bangladesh. For example, the 7th Five-Year Plan took a target to raise the tax-GDP ratio to 14 per cent in FY2020. But it was raised to only 9.0 per cent. So, there is a weakness in revenue generation by the NBR. Investment for institutional capacity building is imperative now."

Prof Mustafizur suggested being selective in taking up development projects to reduce the pressure on the foreign exchange and cut the budget deficit.

The Padma Bridge is a good project, but its railway connection is not imperative at this moment, he added. "When we will have to go for debt servicing with a higher USD rate, pressure on the fiscal management will increase," he added.

Dr Ahsan Mansur said the central bank's recent decision on floating the foreign exchange rate was a time-befitting action. "But if the central bank does not apply its proper monetary and fiscal policy time-to-time, the economy could face another pressure," he added.

He suggested the Bangladesh Bank withdraw the cap on the bank interest rate for weathering any possible shock on the economy.

Dr Mansur stressed the need for expanding the tax net for managing the economy prudently.

The programme was also addressed by former Dhaka Chamber of Commerce and Industry (DCCI) Abul Kashem, ICAB President Shahadat Hossain, ERF President Sharmin Rinvy, AFP Bureau Chief in Bangladesh M Shafiq Alam, and Policy Exchange Chairman Masrur Reaz.

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Elite Members

https://www.jagonews24.com/agriculture-and-nature/article/776798

পৃথিবীর অন্যতম পুষ্টিকর অ্যাভোকাডো হচ্ছে বাংলাদেশে

 নাজমুল হুসাইন , নিজস্ব প্রতিবেদক  মাদারীপুর থেকে ফিরে
 প্রকাশিত: ১০:৪২ এএম, ১১ জুলাই ২০২২

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1149345352

ফলের নাম অ্যাভোকাডো। বলা হয় এ ফল পৃথিবীর মানুষের জন্য সৃষ্টিকর্তার একটি বড় উপহার। কারণ এর মধ্যে রয়েছে মানুষের দেহের জন্য প্রয়োজনীয় সব ভিটামিন ও মিনারেল।

পৃথিবীর অন্যতম এ পুষ্টিকর ফল এখন বাংলাদেশেই চাষ হচ্ছে। কয়েক বছরের মধ্যে এটি বাণিজ্যিক আকার ধারণ করবে। বর্তমানে দেশের বিভিন্ন হর্টিকালচার সেন্টারে অ্যাভোকাডোর চারা সম্প্রসারণের কাজ চলমান। একসময় সারাদেশে এ ফলের চারা বিস্তার করা সম্ভব হবে বলে মনে করছেন উদ্যানতত্ত্ববিদরা।

 "অ্যাভোকাডোর চারা আমরা ভিয়েতনাম ও থাইল্যান্ড থেকে এনেছিলাম। সাধারণত কলমের চারায় পাঁচ বছর পর ও বীজের চারায় আট বছর পর ফল ধরে। এটি এখন সবচেয়ে সম্ভাবনাময় ফল। "

সরেজমিনে মাদারীপুর হর্টিকালচার সেন্টারে দেখা মেলে এ অ্যাভোকাডো গাছের। সেখানে তিনটি গাছে শতাধিক ফল এসেছে। গাছগুলো ছোট আকারের। ফলগুলো অনেকটা পেয়ারার মতো, একসঙ্গে কয়েকটি ধরে রয়েছে, যা গাঢ় সবুজ বর্ণের। এর মধ্যে বড় একটি গাছে কয়েক বছর থেকে ফল ধরছে। এবার বিশেষ যত্নে এ গাছের অর্ধশত পরিপক্ব ফল পাওয়া গেছে।

উদ্যানতত্ত্ববিদরা বলছেন, অ্যাভোকাডোতে প্রচুর পরিমাণ প্রোটিন, খনিজ পদার্থ, ভিটামিন এ, সি, ই ও কে রয়েছে। এর মধ্যে রয়েছে পটাসিয়াম, যা কলার চেয়ে ৬০ শতাংশ বেশি। এছাড়া ১৮ ধরনের অ্যামাইনো অ্যাসিড এবং ৩৪ শতাংশ স্যাচুরেটেড ফ্যাট রয়েছে।

সেজন্য অন্যান্য ফলের তুলনায় এ ফলের মিষ্টতা কম। ডায়াবেটিস রোগীর জন্য সবচেয়ে উপযোগী ফল। এছাড়া উল্লেখযোগ্য পরিমাণে ভালো কোলেস্টেরল রয়েছে, যা শরীরে থাকা ক্ষতিকর কোলেস্টরেল কমায়। সেগুলো অ্যান্টি-অক্সিডেন্ট হিসেবেও শরীর থেকে দূষিত পদার্থ বের করতে সহায়তা করে।

পাশাপাশি এটি শিশু ও গর্ভবতী মায়েদের জন্য একটি উৎকৃষ্ট মানের খাবার। শিশুদের পুষ্টি শোষণে সহায়তা করে। যকৃৎকে সুরক্ষা দেয়। জন্ডিস প্রতিরোধে সহায়তা করে। গর্ভবতী মায়ের ক্ষেত্রে গর্ভপাত রোধ করে এবং স্বাভাবিক গর্ভধারণে সহায়ক হয়।

" অ্যাভোকাডো আমেরিকা ও অস্ট্রেলিয়ায় দারুণ চাহিদাসম্পন্ন ও দামি ফল। ঢাকার কোনো কোনো জায়গায় এ অ্যাভোকাডো ৮০০ টাকা কেজি দরে বিক্রি হয়। ফলে এটির বাণিজ্যিক চাষও অত্যন্ত লাভজনক হবে।"

এছাড়া সবার জন্য মানসিক চাপ, হতাশা দূরীকরণ, ক্ষুধা বৃদ্ধি, সুনিদ্রা নিশ্চিত করা এবং দেহের ক্ষতিকর দ্রব্যাদি প্রস্রাব ও মল আকারে বের করে দেহকে সুস্থ রাখতে এ ফল গুরুত্বপূর্ণ ভূমিকা রাখে।

একেকটা অ্যাভোকাডোর ওজন প্রায় ৩০০ থেকে ৭০০ গ্রাম পর্যন্ত হয়। এরই মধ্যে বাংলাদেশের কয়েকটি বাজারে বিদেশ থেকে এনে এ ফল বিক্রি হচ্ছে, যা প্রতি কেজি ৮০০ থেকে ১২০০ টাকা। সেগুলো পুষ্টিগুণের কারণে উচ্চবিত্তদের কাছে জনপ্রিয়তাও পেয়েছে।

এ ফলের ভেতরে বেশ বড় ডিম্বাকার বীজ থাকে। আহার্য্য অংশ মাখনের মতো মসৃণ, হালকা মিষ্টি স্বাদের। পেঁপের মতো কাঁচা-পাকা ফল, সবজি, ভর্তা, সালাদ, শরবতসহ বিভিন্ন ভাবে খাওয়ার সুবিধা আছে। টোস্টে মাখনের পরিবর্তে অ্যাভোকাডো ক্রিম দিয়ে খাওয়া, সালাদে, স্যান্ডুইচে মেয়নেজের পরিবর্তে অ্যাভোকাডোর ক্রিম দিয়ে খাওয়া স্বাস্থ্যসম্মত।

মাদারীপুর হর্টিকালচার সেন্টারের উপ-পরিচালক এস, এম, সালাহউদ্দিন জাগো নিউজকে বলেন, এটি বাংলাদেশের সবচেয়ে দামি ফল। ভবিষ্যৎ প্রজন্মের ফল। যেভাবে দেশে ডায়াবেটিস রোগী বাড়ছে, তাতে সবচেয়ে সম্ভাবনাময় ফল।

তিনি বলেন, ফলটি ইউরোপ, আমেরিকা, অস্ট্রেলিয়ায় দারুণ চাহিদাসম্পন্ন ও দামি ফল। ঢাকার কোনো কোনো জায়গায় এ অ্যাভোকাডো ৮০০ টাকা কেজি দরে বিক্রি হয়। ফলে এটির বাণিজ্যিক চাষও অত্যন্ত লাভজনক হবে।

এ হর্টিকালচার সেন্টারে অ্যাভোকাডোর গাছ দেওয়া হয়েছে ‘বছরব্যাপী ফল উৎপাদনের মাধ্যমে পুষ্টি উন্নয়ন প্রকল্প’ থেকে। এ প্রকল্প পরিচালক ড. মেহেদী মাসুদ জাগো নিউজকে বলেন, অ্যাভোকাডোর চারা আমরা ভিয়েতনাম ও থাইল্যান্ড থেকে এনেছিলাম। সাধারণত কলমের চারায় পাঁচ বছর পর ও বীজের চারায় আট বছর পর ফল ধরে। এটি এখন সবচেয়ে সম্ভাবনাময় ফল।

তিনি বলেন, শুধু মাদারীপুর হর্টিকালচার সেন্টার নয়, আমরা প্রতিটি সেন্টারে চারা দিয়েছি। প্রতিটি সেন্টারে ফল এসেছে। সেগুলো সম্প্রসারণ হচ্ছে। আগামী দশ-বিশ বছর পর এ ফল দেশের চাহিদা মিটিয়ে রপ্তানি হবে। সে সময় রপ্তানির ফলে এ অ্যাভোকাডো বড় ভূমিকা রাখবে।

এনএইচ/এসএইচএস/জেআইএম

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.jagonews24.com/agriculture-and-nature/news/772740

বান্দরবানে বাড়ছে দেশি কাজু বাদামের চাষ

 জেলা প্রতিনিধি  বান্দরবান
 প্রকাশিত: ০২:০৪ পিএম, ২৫ জুন ২০২২

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=627935228182186

দেশি কাজু বাদামের ফলন ও বাজারে ভালো চাহিদা থাকায় এর চাষ নিয়ে সম্ভাবনার স্বপ্ন দেখছেন বান্দরবানের চাষিরা। এ জেলার প্রায় সব উপজেলায় চাষ হলেও রুমা ও থানচিতে তুলনামূলক বেশি চাষ হয় এই দেশীয় কাজু বাদামের।

জানা যায়, একসময় শুধু জুম চাষ করেই জীবিকা নির্বাহ করতেন পাহাড়িরা। দিন দিন জুমের জায়গা সংকুচিত হওয়ার কারণে এখন পাহাড়িরা স্থায়ী ফলদ বাগান করার দিকেই ঝুঁকছেন। পাহাড়ে কলা, আম, কুল, কাজু বাদাম ভালো উৎপাদন হয়। এছাড়া অধিকাংশ চাষিরাই কাজু বাদাম সংগ্রহ করে বাজারজাত করা শুরু করেছেন, দামও ভালো পাচ্ছেন।

রুমা উপজেলার বিভিন্ন স্থানে কাজু চাষ হলেও থানছি উপজেলায় রাস্তার ধারে দেখা মেলে ছোট-বড় কাজু বাদাম বাগানের। জৈষ্ঠ্যমাসে অন্যান্য ফলের পাশাপাশি এই ফলও পরিপক্ক হয়ে পাকতে শুরু করে। এতে থোকায় থোকায় ঝুলতে দেখা যায় লাল, হলুদ রঙের পাকা কাজু বাদাম। স্থানীয় ভাষায় এটি টাম নামে পরিচিত। কেউ আবার কেসনাটও বলেন।

kaju-1-20220625140259.jpg

বলিপাড়া ইউনিয়নের বিদ্যামনি পাড়ার কাজু বাদাম চাষি ফোসা উ মারমা জাগো নিউজকে বলেন, কৌতূহল থেকে ১০ থেকে ১২ বছর আগে পাঁচ একর জায়গায় দেশীয় কাজু বাদাম গাছ লাগিয়েছিলাম এবং ৪ বছরের মধ্যেই ফলন এসেছিল। একসময় বাগানেই পঁচে যেত, বিক্রি হতো না। খাওয়ার মতো লোকজনও নেই। এমনিতেই পড়ে থাকতো। এখন প্রতিদিন বিভিন্ন কোম্পানির লোকজন এবং পাইকারি ব্যবসায়ীরা বাগানে এসে কাজু বাদামের খোঁজ-খবর নেন। অনেকে আবার বাড়ির আঙিনা থেকেই কিনে নিয়ে যান।’

ফোসা জানান, গতবছর ৫০ মণ কাজু বাদাম প্রতি মণ ৩ হাজার টাকা করে বিক্রি করেছিলেন। ৪ বছর আগে কাজু বাদাম প্রতি মণ সাড়ে ৫ হাজার থেকে ৬ হাজার টাকায় বিক্রি করতেন। এ বছর ৮০ মণ পেয়েছেন। প্রতিমণ ৩ হাজার ৫০০ টাকা করে বাজারে বিক্রি করেছেন।

থানছি সদর ইউনিয়নের থানদাক পাড়ার কাজু বাদাম চাষি উবামং মারমা বলেন, এ বছর ৪৫ মণ কাজু বাদাম হবে বলে আশাবাদী। তিনি জানান, এরই মধ্যে প্রতিমণ তিন হাজার পাঁচশত টাকা করে ২০ মণ কাজু বাদাম বিক্রি করেছেন। গত বছর ৩৫ মণ পেয়েছিলেন, কিন্তু করোনার কারণে দাম কম ছিল। তখন প্রতিমণ তিন হাজার টাকায় বিক্রি করেছিলেন।

kaju-2-20220625140316.jpg

বলি পাড়া ইউনিয়নের বাগান পাড়ার বাসিন্দা কর্ণজয় ত্রিপুরা জানান, তার মাত্র ২০০ কাজু বাদাম গাছ আছে। এবছর ফলন ভালো হয়েছে। ১০-১২ মণ ফল পেতে পারেন বলে আশা করছেন তিনি। তাদের পাড়ায় ১০ পরিবার কাজু বাগান চাষি আছেন।

তিনি বলেন, এলাকায় এখন কাজু বাদাম চাষের জনপ্রিয়তা বাড়ছে। চাষিরা কাজু বাদাম চাষে অর্থনৈতিক সমৃদ্ধির স্বপ্ন দেখছেন। এখন ন্যায্য মূল্য পেলে ভালো হয়। সরকারের পক্ষ থেকে শুষ্ক মৌসুমে বাগানে পানি সেচ ও সারের সহযোগিতা পেলে খুব ভালো হতো বলেও উল্লেখ করেন তিনি।

এদিকে চাষিদের কাছ থেকে মণ প্রতি ৩৩০০ থেকে ৩৫০০০ টাকা করে কাজু বাদাম কিনছেন বলে জানিয়েছেন বাংলাদেশ এগ্রিকালচার প্রোডাক্টস লিমিটেডের ফিল্ড কো-অর্ডিনেটর রেম্বো ত্রিপুরা।

karu-2-20220625140332.jpg

বান্দরবান কৃষি অফিস সূত্রে জানা যায়, সাত উপজেলায় ২৮৮২ জন কাজু বাদাম চাষি আছেন। মোট ১৮৩৭ হেক্টর জায়গায় কাজু বাদাম চাষ হচ্ছে। গত ২০১৯-২০২০ অর্থবছরে ১ হাজার ২১২ মেট্রিক টন উৎপাদন হয়েছিল। চলতি ২০২০-২১ অর্থবছরে ১৩২৩ মেট্রিক টন কাজুবাদাম উৎপাদন হওয়ার লক্ষ্যমাত্রা নির্ধারণ করা হয়েছে। প্রতি হেক্টরে ১.৩১ মেট্রিক টন বাদাম উৎপাদন হবে বলে প্রত্যাশা করা হচ্ছে।

সরকারের পাশাপাশি বেসরকারি পর্যায়েও কাজু বাদামের চারা উৎপাদন ও বিপনন করা হয়। বান্দরবান সদর উপজেলা সুয়ালক ইউনিয়নে এলএ এগ্রো কোম্পানির নার্সারির ব্যবস্থাপক মো. জাফর ইকবাল জানান, তাদের নার্সারি থেকে বিশ্বের উন্নত জাতের এম-২৩ কাজু বাদামের চারা প্রতি পিস ১৫০ টাকা করে বিক্রি করছেন। গত বছর ১ লাখ চারা বিক্রি করা হয়েছে বলেও জানান তিনি ।

kau-6-20220625140351.jpg

বান্দরবান কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তর উপ-পরিচালক মো. রফিকুল ইসলাম বলেন, পার্বত্য জেলা বান্দরবানে দিন দিন কাজু বাদামের চাষ বৃদ্ধি পাচ্ছে। কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তর থেকে চাষিদেরকে সার, কৃষি উপকরণ প্রদানসহ সার্বিক পরামর্শও দেওয়া হচ্ছে। শুষ্ক মৌসুমে কাজু বাদাম গাছে পানি সেচ ব্যবস্থা করার জন্য বাঁধ নির্মাণের পরিকল্পনা রয়েছে বলেও জানান তিনি।

তিনি আরও বলেন, চারা লাগানোর ৩-৫ বছরে ভালো ফলন দেয় এবং রোগবালাইও কম। এ জেলার মাটি কাজু বাদাম চাষের উপযোগী হওয়ায় ভালো ফলন পাচ্ছেন চাষিরা।

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Elite Members

https://www.dhakatribune.com/nation/2022/07/30/dragon-fruit-farming-makes-rajshahi-economy-vibrant

Dragon fruit farming makes Rajshahi economy vibrant

Farmers raking in huge sums of money by growing and selling dragon fruit

dragon-fruit-1527672402923.jpeg

File photo of a Dragon Fruit orchard Dhaka Tribune

BSS

July 30, 2022 1:11 PM

Dragon fruit farming has started making the agro-based economy of Rajshahi vibrant, as many people have made fortunes through its cultivation in the region, including its vast Barind tract, during the last couple of years.

Commercial farming of the fruit, a cactus species, originally from Central America, South America and nowadays common in Southeast Asia and China, is gaining popularity in the region and gradually generating entrepreneurship.

As a whole, the cash crop is considered lucrative because it can be cultivated round the year.

Many other enthusiastic farmers have developed themselves as successful entrepreneurs through dragon fruit farming in the region after the best uses of its suitable climate condition and topography.

Asadul Islam Helal, a farmer from Bidirpur village under Godagari upazila, has become as a new successful entrepreneur in this field.

He had planted some dragon seedlings being inspired by his lasting hobby around five years back and subsequently he started farming on four acres of land in 2019 commercially.

"I have to spend around Tk9 lakh for farming on each acre of land," Helal said, while talking to BSS on Thursday, adding that around one year is needed to get fruit after the planting of seedlings.

During the summer season, fruits are harvested from June to November. "I have already harvested and sold dragon fruits worth around Tk16 lakh during the current season," said Helal on his smiling face.

He is now a job provider after leaving his institutional job.

An orchard of dragon fruit has been established on seven bighas of land in Pirijpur area under Godagari in a joint venture, namely Pirijpur Agro Farm Limited.

Shish Muhammad, a shareholder of the farm said they are harvesting and selling dragon both offline and online and they are getting huge response from wholesalers and retailers.

Rafiqul Islam along with three of his friends first started to cultivate the fruit on an experimental basis in Kendobona area under Nachole upazila in Chapainawabgonj.

After getting some profit, they became more interested in cultivating the profitable fruit on a large scale.

Rafiqul mentioned that the cultivation of the fruit is profitable and they are expecting good profit this year.

He said the cultivation process is not only easy but also the required investment is very low.

Abdul Matin, another farmer of Gofanagar village under Mohadevpur upazila in Naogaon, has set an example by becoming successful through dragon fruit farming in the area.

On behalf of the Integrated Water Resource Management (IWRM) Project, various forms of cost-effective irrigation technologies like drip irrigation, fertigation and alternate furrow irrigation are being promoted for dragon farming in the drought-prone Barind area to reduce the gradually mounting cost for irrigation besides boosting soil productivity.

IWRM Project Manager Jahangir Alam Khan said dragon fruit is suitable for everyone to eat. Flesh and seeds are edible parts and they are eaten together. It supplies fiber which is digestive and helpful for a healthy liver. The rest of the fruit contains carbohydrates and water.

Dr Khalilur Rahman, professor at the department of internal medicine of Rajshahi Medical College, said the fruit has mild sweet taste and is especially low in calories and the seeds are digested only if chewed. The flavonoids in dragon fruit lower the risk of heart disease and high blood pressure.

According to study, it also reduces oxidative stress and artery stiffness and it is thought to prevent complications associated with diabetes.

The high antioxidant levels lower the risk of many types of cancer, Dr Rahman added.

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.tbsnews.net/economy/family-vegetable-gardens-boosting-farmers-income-467742

Shawkat Ali

30 July, 2022, 09:20 am

Last modified: 30 July, 2022, 09:41 am

Family vegetable gardens boosting farmers’ income

A three-year project aims to create 4.88 lakh gardens across the country, which will provide 2.18 lakh tonnes of vegetables

family_vegetable_garden_2.jpg?itok=gxZA4

 

More than one lakh families across the country are benefiting from growing vegetables in their yards under the three-year Family Vegetable Nutrition Garden Project. PHOTO: TBS

Atiyar Rahman, a farmer in Magura Sadar upazila, has always cultivated crops like paddy and jute on 2.5 bighas of land throughout the year, but he never thought of growing anything on the yard in front of his house until a government project gave him incentives in this regard.

The garden that Atiyar started last year meets the demand for vegetables in his family, his brother's family and his neighbours. Besides, Atiyar makes some extra income from the vegetables grown in his home garden.

Currently, over one lakh families across the country are benefiting from growing vegetables in their yards under the project, "Family Vegetable Nutrition Garden Project".

These families are provided with seeds, seedlings, fruit tree saplings, pest control technology, garden sprinklers, fertilisers and protective nets for year-round cultivation.

Against a target of creating vegetable gardens at 100 homes in each union, 22 have been created in about a year and a half.

family_vegetable_garden_3.jpg?itok=nk1RI

These gardens are producing about 366 kg of vegetables on average in three seasons.

In addition to meeting the demand for vegetables at home, these gardens also add around Tk4,000-7,000 to the farmers' income in the three seasons.

Each farmer under the project receives seeds of 15 types of vegetables and two types of fruit tree saplings free of cost.

family_vegetable_garden_4.jpg?itok=ilhgr

Seeds of various vegetable and fruit trees, including data shak (stem leaf), pui shak (Basella alba), kalmi shak (water spinach), okra, brinjal, pat shak (jute leaf), spinach, satkara (Kaffir Lime), papaya, amrha (hog plum), lemon, amlaki (Indian gooseberry), malta (citrus), mango, guava, are distributed under the project. Different types of vegetables are distributed in different areas.

Officials concerned have said the three-year project involving around Tk438 crore aims to create 4.88 lakh gardens across the country, which will provide 2.18 lakh tonnes of vegetables.

family_vegetable_garden_6.jpg?itok=-edTJ

The project spent Tk5,000 on each garden in the first year. To sustain their production, Tk2,000 is allocated for the distribution of fertilisers and seeds for the second year.

The government provides organic fertilisers for the gardens. Some farmers are also receiving incentives to produce only organic fertilisers.

The project was taken up in January 2021 but its implementation started in April that year. To be eligible for the project, a farmer must have at least 1.5 decimals of land

fb_img_1659097121201.jpg?itok=MjZghd9W&t

Project Director Dr Md Akram Hossain Chowdhury told TBS, "These gardens are examples of how to get more yield in less space through proper management methods."

"We aim to increase vegetable production significantly through these family gardens," he added.

Sahib Ali, a farmer in Cumilla's Lalmai upazila, prepared five vegetable beds in his 1.5 decimal garden as per instructions of agriculture officials. He also planted fruit trees around the garden.

family_vegetable_garden_5.jpg?itok=0Xj--

"I have not had to buy leafy greens since I started the garden at my home. Sometimes I sell leafy vegetables grown in my garden and buy other types of vegetables I want. I also grow papaya and lemon in my garden," Saheb Ali told TBS.

"I did not know that such a beautiful vegetable garden could be created in such a small space. Many of my neighbors recently have started gardening in empty spaces around their houses after following me. They seek my advice frequently," he added.

family_vegetable_garden_1.jpg?itok=262Qd

Project Director Dr Md Akram Hossain Chowdhury said, "Maintaining the gardens that are being developed with all kinds of support is a big challenge. The agriculture officers are monitoring them regularly and advising the farmers so that they do not stop growing vegetables in their gardens after the project ends."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Elite Members

https://www.tbsnews.net/economy/stocks/rangamati-food-products-revival-food-processor-472730

Mahfuz Ullah Babu

06 August, 2022, 09:25 pm

Last modified: 06 August, 2022, 10:48 pm

Rangamati Food Products: Revival of a food processor

rise-and-fall-of-rangamati-food-products

 

Rangamati Food Products Ltd, once a reputed exporter and local supplier of canned fish, meat, jam and jelly to big buyers such as security forces and airlines, is set to come back to business after a decade.

Thanks to the new investors who took over the helm from the frustrated founders of the brand ZUICY who virtually gave up facing hard times in business.

"We acquired one-third of the defunct company shares from the sponsors at 10% premium over face value and are investing in the brand Rangamati Food for a great revival," said Tania Sultana, the chairperson of the acquirer Expo Group which employed 150 people in its chemical, foam, healthcare accessories and some other businesses in less than a decade of its journey.

The new investors spent over Tk4.5 crore to clear the bank liabilities of Rangamati Food and are investing in BMRE (Balancing, Modernisation, Rehabilitation and Expansion) of its factory so that production starts by September there, she said.

The rise and fall of Rangamati Food Products

Financed by the erstwhile Bangladesh Shilpa Rin Sangstha, Rangamati Foods began agricultural products processing in the fiscal 1982-83 and thrived in both the retail and bulk supply markets.

ZUICY branded ready-to-cook protein items such as canned hilsa and mutton and processed fruits including pineapple slices, jam and juice, mango juice and canned green peas had attracted consumers.

The Bangladesh Navy was procuring ZUICY protein products until 2014, while its fruit products were being supplied to the national flag carrier Biman Bangladesh Airlines.

Alongside the local market successes, the company used to export its products to some Middle Eastern markets and the UK, said Tania Sultana.

To continue its modernisation process, the company went public in 2001 and collected Tk2 crore from investors.

It paid back the Shilpa Rin Sangstha loans after the initial public offering (IPO) and invested in new machinery.

However, the product and process excellence might have not been accompanied by prudent financial management within Rangamati Food, believe some stock market veterans.

The company did not withstand the power crisis in the fiscal 2002-03 and incurred a heavy loss of Tk1.4 crore as huge inventories of its food products were contaminated then.

It went to its banker Bangladesh Krishi Bank for additional loans but got rejected.

The financial struggle kept weakening the business and it continued partial production till the fiscal 2012-13 but the factory at Betbunia, Rangamati completely shut down in 2014 as soon as the Bangladesh Navy stopped procuring its canned products.

That was the end.

The factory remained idle with capital depleted and had incurred a cumulative loss of around Tk6 crore by last year, while after the aged first-generation entrepreneurs, none of their successors entered the company to try for a revival.

A decade ago, Rangamati Food was sent to the over-the-counter (OTC) board of the Dhaka Stock Exchange due to non-compliance with regulatory orders to transform its shares into electronic ones from paper shares.

The Bangladesh Securities and Exchange Commission's master plan to initiate the revival of the old defunct listed firms attracted Expo Group as a new investor.

Clearing restructured bank liabilities and securing bankers' no objection and BSEC consent for share transfer, four Expo Group individuals took over directorship from the sponsors last year.

The plan  

Tania Sultana, the chairperson of the company, said, "Rangamati Food is a strong brand and we are investing in it."

Alongside resuming its previous product lines, they are also planning to add new product lines, spring water, spices, and tea.

The entire plan is subject to around Tk50 crore investments and if actuated Rangamati Food Products should generate over Tk300 crore revenue by 2024, and it might create 300 jobs.

The company is filling the entire 188 decimal land at the Betbunia factory complex, continuing civil works there, and BMRE of the old German and American machinery aiming for fruit processing by September.

"Thank god, the power supply is not a problem anymore," said Sultana.

The hill tracks are a great source of superior fruits, vegetables and spices and Rangamati Foods would well market them both in the local and export markets, she added.

The company is targeting the tourism hotspots of Chattogram, Cox's Bazar and the hill tracks to capture the lucrative bottled water market there.

No company bottles spring water in Bangladesh and the Rangamati Foods products might be sold a lot in the Maldives, she added.

Machinery would be set up by this year or early 2023 in the water bottling plant, while Indian machinery for the spice processing plant would be set up by December this year, the board chairperson told The Business Standard.

Rangamati Tea is the new directors' dream being chased to be true in a year as the Betbunia factory is geographically well positioned to procure quality tea produced in the Chattogram region.

Expo Group has initiated the second Rangamati Food factory at Trishal, Mymensingh mainly for pineapple canning due to its proximity to the Madhupur pineapple growing hub.

Pineapples produced in the Madhupur area are steadier than those produced in Sylhet or Chattogram and that is why the Trishal factory on 190 decimals of land should be a success in high-quality canned pineapple.

The Trishal project is aimed to be accomplished in 2024 and commercial production there is to begin in 2025, Tania Sultana said.

"We will keep exploring for more products in the coming days," she said, adding that the Rangamati Foods brand should be successful in export markets, alongside the fast-growing local market.

Rangamati Food has plans to raise capital from qualified investors on the SME boards of the bourses to finance its planned projects.

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.tbsnews.net/economy/industry/control-liquor-import-boosts-local-carew-sales-475262

Rafiqul Islam

11 August, 2022, 12:35 pm

Last modified: 11 August, 2022, 12:44 pm

Control on liquor import boosts local Carew sales

infograph_carew-co_final.jpg?itok=5LAB2p

 

With restrictions on liquor import, Carew & Company (Bangladesh) Limited, the only licensed alcohol-producing distillery in the country, has recently witnessed a remarkable growth with its total sales crossing the Tk400 crore mark for the first time in its history.

In the fiscal 2021-22, Carew & Co sold nearly 10 lakh proof litres (measure of ethanol content in an alcoholic beverage) more liquor than in the previous fiscal year.

Liquor import through legal channels dropped following the National Board of Revenue's (NBR) ban to curb tax evasion last year. As a result, demand for locally produced alcohol went up in the local market and subsequently Carew went for increasing production. The move paid off big time for the state-owned company.

According to company sources, Carew's distillery unit registered Tk367 crore in sales, which is the highest in the company's history.

Carew & Co, which is supervised under the Bangladesh Sugar and Food Industries Corporation, made a profit of over Tk100 crore from its distillery unit, also a first. The figure hovered around Tk90 crore in the previous year.

On the other hand, Carew's sugar unit incurred big losses and the company authorities are yet to determine the exact amount.

But, officials say, even after adjusting losses from the sugar unit, Carew's net profit for FY2021-22 will be over Tk70 crore, while profit in FY21 was Tk14.63 crore.

"Sales have increased by 25-30% compared to last year. Various steps by the government have helped the company to increase its sales," Muhammad Mosaruf Hossain, managing director of Carew & Co, told The Business Standard.

"To meet increased demand, we have increased utilisation of our existing capacity. Even if demand increases further, we will be able to meet that as a large portion of our total production capacity still remains unutilised," he added.

Carew & Co, which was established in Chuadanga in 1938, currently has six units – sugar, distillery, pharmaceuticals, commercial farm, Akandabaria Farm (experimental), and bio-fertiliser.

Of them only the distillery and the organic fertiliser units are profitable.

The company produces alcohol and different kinds of spirits from the molasses of sugarcane juice, which are by-products of sugar production.

Three by-products are found after extracting sugarcane juice for sugar production, including molasses, bagasse and press mud.

Molasses is the main ingredient in liquor or alcohol production. Alcohol is made after processing yeast with molasses.

The distillery unit of Carew & Company manufactures nine brands of liquor, including Yellow Level Malted Whiskey, Gold Ribbon Gin, Fine Brandy, Cherry Brandy, Imperial Whiskey, Orange Curaçao, Tsarina Vodka, Rosa Rum and Old Rum.

Carew & Co has three sales centres in Dhaka, Chattogram and Darsana of Chuadanga district.

The company is currently setting up another two sales centres in Cox's Bazar and Kuakata of Patuakhali district and planning to establish three more warehouses.

According to sources, the company also plans on increasing liquor production through automation instead of using the manual system.

The project is under process, said officials, adding that once implemented, it is expected to double production capacity.

The history of Carew & Co (Bangladesh) Ltd can be traced back to 1803, when the distillery was established by the British businessman John Maxwell.

He built the distillery in Kanpur, Uttar Pradesh, in then British India. The distillery is considered to be the first of its kind in the subcontinent.

Subsequently, Carew opened branches in Asansol, Katni, and Darsana (East Bengal, which became East Pakistan in 1947).

In 1971 East Pakistan became independent Bangladesh after the Bangladesh Liberation War.

The government of Bangladesh nationalised the distillery at Darsana in 1973 and the company became Carew & Co (Bangladesh) Ltd.

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://samakal.com/feature/article/2208126641/লিয়ার-ঘুরে-দাঁড়ানোর-লড়াই

লিয়ার ঘুরে দাঁড়ানোর লড়াই

এম. সাইফুজ্জামান তাজু

 প্রকাশ: ১৪ আগস্ট ২২ । ০০:০০ | আপডেট: ১৪ আগস্ট ২২ । ১০:০৪ । প্রিন্ট সংস্করণ

Kecho-Sar-(1)-samakal-62f874446052d.jpg

ঝিনাইদহের হরিণাকুণ্ডু উপজেলার রঘুনাথপুর গ্রামের জমির উদ্দিনের স্ত্রী লিয়া পারভীন। ছয় বছর আগে তাঁকে ছেড়ে নিরুদ্দেশ হন স্বামী। দুই মেয়ে, এক ছেলেকে নিয়ে দিশেহারা হয়ে পড়েন তিনি। যোগাযোগ করেন স্থানীয় মহিলাবিষয়ক দপ্তরে। সেখান থেকেই ঘুরে দাঁড়ানোর শুরু। কেঁচো সারের ওপর প্রশিক্ষণ নিয়ে শুরু করেন এর উৎপাদন কাজ। এখন স্বাবলম্বী হওয়ার স্বপ্ন দেখছেন লিয়া।

লিয়া পারভীনের দুই মেয়ের একজন ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়, অন্যজন রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয়ে পড়াশোনা করছেন। বর্তমানে তিনি শহরের পুরাতন মসজিদপাড়া এলাকায় বসবাস করছেন। সেখানেই ১০ শতাংশ জমির ওপর গড়ে তুলেছেন কেঁচো সারের কারখানা। প্রথমে ১৫টি চাড়ি (মাটির পাত্র) দিয়ে শুরু হলেও এখন তাঁর কারখানায় রয়েছে ২৫০টি চাড়ি। করোনাকালে দুই বছর বিশ্ববিদ্যালয় বন্ধ থাকায় তাঁকে এ কাজে সহযোগিতা করেন মেয়ে জেসমিন আক্তার। তিনি রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয়ে ফলিত রসায়ন ও রসায়ন প্রকৌশল বিভাগে মাস্টার্সে পড়ছেন।

জেসমিন আক্তার বলেন, "আমার মা অনেক কষ্ট করে আমাদের লেখাপড়া করাচ্ছেন। তাঁর জীবনের একটা দীর্ঘ সময় সংগ্রামের মধ্য দিয়ে কেটেছে। এখনও তিনি আমাদের জন্য সংগ্রাম করছেন। ২০১৮ সালের শেষদিকে মাকে কেঁচো সারের ওপর প্রশিক্ষণ নিতে দেখে আমার মনে একটা আশার সঞ্চার হয়। ২০২০ সালে করোনাকালে দীর্ঘ একটা ছুটি পেয়ে বাড়িতে এসে মাকে পুরোদমে সহযোগিতা করতে থাকি। 'স্বপ্নজয়ী ইন্টারন্যাশনালস লিমিটেড' নামে একটি প্রতিষ্ঠান গড়ে তুলি। অনলাইনে একটি পেজ খুলে সেখানে জৈব সারের গুণ তুলে ধরি। এর পরই দেশের বিভিন্ন এলাকা থেকে বেশ কিছু কেঁচো সারের অর্ডার পাই। সেই থেকে এর উৎপাদনে আমার মায়ের পথচলা শুরু।"

লিয়া পারভীন জানান, ২০১৮ সালে স্থানীয় মহিলা দপ্তরের আইজিএ প্রকল্প থেকে কেঁচো সারের (ভার্মি কম্পোস্ট) ওপর প্রশিক্ষণ নিয়ে কারখানা গড়ে তুলেছেন। এতে তাঁর ব্যয় হয়েছে প্রায় ৭০ হাজার টাকা। মহিলাবিষয়ক ও কৃষি দপ্তর থেকে ঋণ আর মানুষের কাছ থেকে অনুদান নিয়ে গড়ে তোলেন এই কারখানা। ২০২১ সাল থেকে এই সার বিক্রি শুরু করেছেন তিনি। এ থেকে এখন প্রতি মাসে তাঁর আয় ৮-১০ হাজার টাকা। বিভিন্ন এলাকা থেকে পান ও সবজিচাষিরা তাঁর কাছ থেকে কেনেন এই কেঁচো সার। বাসাবাড়িতে ছাদ বাগান গড়ে তুলতেও এই সার ব্যবহার করছেন অনেকে। এর সঙ্গে নকশিকাঁথা থেকেও মাসে ৫-৭ হাজার টাকা আয় হয় তাঁর। তবে এই আয়ে সন্তানদের পড়াশোনা আর সাংসারিক ব্যয় মেটাতে হিমশিম খেতে হয় তাঁকে। ফলে বাড়াতে চান এর পরিধি।

লিয়া জানান, উপজেলার বিভিন্ন অঞ্চল থেকে পান ও সবজিচাষিরা তাঁর কাছ থেকে ২৫ টাকা কেজি দরে এই কেঁচো সার কিনে নেন। আবার কয়েকজন ছাদবাগানি আছেন, যাঁরা তাঁর কাছ থেকে এই সার কিনছেন। তবে উৎপাদনের তুলনায় বিক্রি কম। বাণিজ্যিকভাবে এই সার বাজারজাত করে তিনি স্বাবলম্বী হওয়ার স্বপ্ন দেখছেন। া

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Elite Members

https://www.bd24live.com/bangla/517516/

সম্পাদনাঃ তুহিন ভূইয়া

সাব এডিটর

গম ও ভুট্টা চাষে কৃষকরা পাবেন এক হাজার কোটি টাকার ঋণ

প্রকাশিত: ৬:৪৮ অপরাহ্ণ, ২৫ আগস্ট ২০২২

https://www.bd24live.com/bangla/wp-content/uploads/2022/08/gum-butta.jpg

কৃষকদের ঋণ দেওয়ার জন্য এক হাজার কোটি টাকার তহবিল গঠন করেছে বাংলাদেশ ব্যাংক। মাত্র চার শতাংশ সুদে গম ও ভুট্টা চাষীদের এই ঋণ দেওয়া হবে। বৃহস্পতিবার (২৫ আগস্ট) এ সংক্রান্ত একটি নীতিমালা জারি করেছে। বাণিজ্যিক ব্যাংকগুলোর প্রধান নির্বাহীদের কাছে পাঠানো

এ সংক্রান্ত সার্কুলারে বলা হয়েছে, দেশে গম ও ভুট্টার পর্যাপ্ত চাহিদা থাকলেও এই শস্যগুলোর উৎপাদনের পরিমাণ যথেষ্ট নয়। এ কারণে দেশে গুম-ভুট্টা ও এগুলো থেকে উৎপাদিত খাদ্য দ্রব্যাদির সরবরাহ স্বাভাবিক রাখার লক্ষ্যে প্রতিবছর গম ও ভুট্টা আমদানি করার জন্য উল্লেখযোগ্য পরিমাণ বৈদেশিক মুদ্রা ব্যয় করতে হয়। এ প্রেক্ষিতে দেশে গম ও ভুট্টা উৎপাদন বৃদ্ধি করতে এক হাজার কোটি টাকার একটি পুন:অর্থায়ন স্কিম গঠনের সিদ্ধান্ত হয়েছে।

বাংলাদেশ ব্যাংক নিজস্ব তহবিল থেকে এই ঋণ দেবে যার মেয়াদ ২০২৫ সালের ৩০ জুন পর্যন্ত। তবে প্রয়োজনে স্কিমের মেয়াদ বৃদ্ধি করা যাবে। এই স্কিমের আওতায় অংশগ্রহণকারী ব্যাংকগুলো নিজস্ব নেটওয়ার্কের মাধ্যমে সরাসরি কৃষক পর্যায়ে ঋণ বিতরণ নিশ্চিত করবে। গম ও ভুট্টা চাষের উপযোগী অঞ্চলকে এই স্কিমের আওতায় ঋণ বিতরণে অগ্রাধিকার দিতে হবে। ভূমিহীন কৃষক, ক্ষুদ্র ও প্রান্তিক কৃষক এবং বর্গা চাষিদের জামানতবিহীন সর্বোচ্চ ২ লাখ টাকা পর্যন্ত এই তহবিল থেকে ঋণ দেওয়া যাবে।

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Elite Members

.https://today.thefinancialexpress.com.bd/country/sugarcane-growers-eye-bumper-yield-in-manikganj-1662482438

Sugarcane growers eye bumper yield in Manikganj

 September 07, 2022 00:00:00

1662482438.jpg

MANIKGANJ, Sept 06 (BSS): Sugarcane cultivators in the district are expecting bumper production during the current season due to favourable weather conditions in Manikganj.

Department of Agriculture Extension (DAE) sources said a total of 503 hectares of land have been brought under sugarcane cultivation during the current season.

Soil of Singair upazila is suitable for sugarcane cultivation. So most of the sugarcane was cultivated in Singair upazila of the district and those were not inundated by the seasonal water.

The DAE sources also said though there is no Sugar Mill in the district, but the farmers of the district specially the Singair upazila cultivate sugarcane as a cash crop.

Sugarcane of Singair is in great demand in and outside of the district as delicious drinks.

Afsar Uddin of village Bahir khola, a sugarcane trader, said harvesting of the sugarcane has already been started and its juice is always in great demand.

"So, now we're collecting sugarcane from fields to meet the immediate demand," Ahmad Ali, another sugarcane cultivator said.

"There is great demand for sugarcane round the year. Now it's for drinking and later it will be for making molasses," he added.

Abu Mohammad Enayet ullah, Deputy Director of DAE, said the cultivation of sugarcane in the district is increasing day by day for its demand.

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.dhakapost.com/country/140331

বগুড়ায় কাঁচা মরিচের কেজি ১২ টাকা

জেলা প্রতিনিধি, বগুড়া

০৭ সেপ্টেম্বর ২০২২, ০৯:২০ পিএম

bogura01-20220907212036.jpg

বগুড়ায় ১২ টাকা কেজি দরে বিক্রি হচ্ছে কাঁচা মরিচ। গত দুই সপ্তাহ আগেও পাইকারি বাজারে কাঁচা মরিচ বিক্রি হয়েছে ১৫০ থেকে ২০০ টাকা কেজিতে। সেই কাঁচা মরিচ বগুড়ার আদমদীঘিতে মাত্র দুই সপ্তাহের ব্যবধানে নেমে এসেছে ১২ টাকায়। তবে বগুড়া শহরে কাঁচা মরিচ ২০ টাকা কেজিতে বিক্রি হচ্ছে।

বুধবার (৭ সেপ্টেম্বর) সকালে জেলার আদমদীঘির সদর, ছাতিয়ানগ্রাম ও সান্তাহার বাজারসহ বিভিন্ন হাটবাজারে খুচরা ১৫ টাকা কেজিতে কাঁচা মরিচ বিক্রি হয়েছে। জেলার মহাস্থান হাটে পাইকারি বাজারে খুচরা ১৫ টাকা কেজি বিক্রি হয়েছে।

জেলা কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তর সূত্রে জানা গেছে, চলতি মৌসুমে জেলার বিভিন্ন এলাকায় প্রায়  সহস্রাধিক বিঘা জমিতে মরিচ চাষ করা হয়েছে। গত বছরের তুলনায় এবার মরিচ চাষের পরিমাণ কিছুটা বেশি। নিত্যপ্রয়োজনীয় দ্রব্যের দাম বৃদ্ধির সঙ্গে তাল মিলিয়ে পাইকারি বাজারে কাঁচা মরিচের দামও বৃদ্ধি করা হয়েছিল। দুই সপ্তাহ আগে পাইকারি বাজারে কাঁচা মরিচ বিক্রি হয়েছে ১৫০ থেকে ২০০ টাকা কেজিতে। যা এখন পাইকারি বাজারে ১২টাকা ও খুচরা বাজারে ১৫ টাকায় নেমে এসেছে।

আদমদিঘী উপজেলার ছাতিয়ানগ্রাম হাটে মরিচ বিক্রি করতে আসা অন্তাহার গ্রামের আবু সাঈদ জানান, তিনি ১২ টাকা কেজি দরে কাঁচা মরিচ বিক্রি করেছেন। 

মহাস্থান হাটে পাইকারি কাঁচা মরিচ ক্রেতা মুক্তি ফল ভান্ডারের রহেদুল ইসলাম জানান, জমি থেকে অধিক পরিমাণে মরিচ তোলার কারণে বাজারে আমদানি বেড়ে যাওয়ায় দাম অনেক কমে গেছে। এখন মরিচ চাষিরা বিপাকে পড়েছেন। গত দুই সপ্তাহ আগে ১৫০-২০০ টাকা কেজির কাঁচা মরিচ এখন ১৫ টাকা কেজি দরে বিক্রি হচ্ছে। 

কাঁচা মরিচের পাইকারী ব্যবসায়ী মনোয়ার হোসেন জানায়, হাট বাজারে আমদানি বেশি হওয়ায় দাম কমেছে। কাঁচা মরিচ পচনশীল। তাই মরিচের দরপতন হয়েছে।

মরিচ চাষি মকবুল হোসেন জানান, প্রতি বিঘা জমিতে মরিচ চাষের জন্য প্রায় ২৫-৩০ হাজার টাকা খরচ হয়ে থাকে। হঠাৎ পাইকারি বাজারে ১২ টাকা কেজিতে বিক্রি করে উৎপাদন খরচ তোলা সম্ভব হচ্ছে না। এখন ক্ষেত থেকে প্রতিকেজি মরিচ তুলতে ৫ টাকা শ্রমিকের মজুরি দিতে হচ্ছে। 

আদমদিঘী উপজেলার মরিচের ক্রেতা গিয়াস উদ্দিন জানান, বুধবার সকালে খুচরা বাজারে ১৫ টাকা কেজি দরে মরিচ কিনেছি। যা গত সোমবার ৩০ টাকা কেজি বিক্রি হয়েছে।

বগুড়া কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরের উপ-পরিচালক দুলাল হোসেন জানান, জেলার ১২টি উপজেলার বেশিরভাগ মরিচ চাষ হয় ইউনিয়ন পর্যায়ে। সার্বক্ষণিক কৃষকের পাশে ছিল কৃষি বিভাগ। ফলে এবার মরিচের ফলনও ভালো হয়েছে। জমি থেকে মরিচ তোলা শুরু করায় বাজারে কাঁচা মরিচের দাম কমেছে।

আরএআর

 

Link to comment
Share on other sites

  • Elite Members

https://www.tbsnews.net/markets/tea-prices-tk30-kg-peak-season-493874

Omar Faruque

10 September, 2022, 10:55 pm

Last modified: 10 September, 2022, 10:57 pm

Tea prices up by Tk30 a kg in peak season

A surge in demand for tea in the market has triggered the recent price hike, according to sector insiders

17th-intl-tea-auction-in-ctg_0.jpg?itok=

 

Prices of tea usually slide in the country's markets in June-October, during the peak season of production, but this year the prices have gone up.  

According to industry insiders, tea prices have increased by Tk30-40 per kg in the last two weeks in the auction and market levels as leaves picking in the country's tea gardens remained closed for three consecutive weeks last month due to workers' movement demanding higher wages.

The average price of tea in the 17th auction held in Chattogram on 5 September was over Tk220 per kg. In the previous auction on 29 August, the average price was Tk210. In the previous 10th to 15th auctions, the prices ranged between Tk190 and TK200, said auction sources.

Around 25.54 lakh kg of tea was brought for sale in the 17th auction, which was 5.15 lakh kg less than the auction a year earlier. Broker houses said a lower amount of tea will be available for sale in the next auctions too.

Earlier, on average, around 60%-65% of tea brought at the auction was sold usually but around 80%-85% of tea has been sold in recent auctions. This surge in demand for tea in the market has triggered the recent price hike, according to wholesalers and retailers.

The prices of coarse tea in different gardens of the country, including in Panchagarh, have increased by Tk20 per kg. On the other hand, the prices of other varieties of tea, including clone tea, have increased by around Tk40 per kg.

Mohammad Yusuf, former vice-president of the Tea Traders Association of Bangladesh, told The Business Standard (TBS), "If the supply decreases against the demand, the price will naturally be affected. Although tea production in the country has increased every year, it is still low compared to the population. Besides, the recent strike has disrupted production. Low rainfall this season has also affected tea production."

According to sources at the auction, the companies announced to supply more tea than the previous auctions in the peak season this year which they could not deliver. The quality was also comparatively lower.

Moreover, buyers have shown more interest in procuring good quality tea from the recent auctions anticipating that the impacts of the labour strike may last longer.

Tea garden owners said that tea leaves with a size of three inches are best for producing quality tea. The leaves are plucked every seven to 10 days. But no leaves were plucked in the gardens for three weeks during the labour protest, leaving the leaves to grow up to six to 15 inches. As a result, the quality of these leaves declined.

Md Karim, the owner of Planters Brokers, said that the supply of tea in the market is normal for now and the average price of tea has increased slightly in the last few auctions. The recent labour movement may have an impact here.

He also said the garden owners are not being benefitted from this price hike as much as the retail and wholesale dealers. "There can be some hoarding issues involved here," he mentioned.

Traders said more than 95% of the country's total tea is sold in the auction in Chattogram. In the last few auctions, 85%-90% of the tea has been bought by the buying houses. That is, only 10%-15% of the tea has been returned from the auctions.

Buyers are racing to increase their procurement due to fear of a further reduction in tea supply in the upcoming auctions, they said.

Md Abdur Rahman, the owner of Pabna Tea House in Chattogram, said, "The best quality tea is supplied from the garden in the middle of the year. But in the last two auctions, the price of tea has gone up. The price of good clone tea has increased the most."

Tea garden workers in the country carried out a strike in their workplaces demanding higher daily wages for 19 days from 9 August. On 28 August, they returned to work after the prime minister fixed their daily wages to Tk170.  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...